Από τα Σκλινίτζια στην Κ.Πάχνα

Το 1692 μ.Χ. επικράτησε σε όλη την Κύπρο η θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης που οδήγησε σε θάνατο τα 2/3 των κατοίκων του νησιού. Οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών του νησιού τότε είχαν την τάση, για να μπορέσουν να επιζήσουν, να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να μετοικούν σε νέες τοποθεσίες που μπορούσαν να τους παρέχουν ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Από την ίδια ασθένεια προσβλήθηκαν και τα Σκλινίτζια, χωριό που βρισκόταν βόρεια του σημερινού χωριού της Κ.Πάχνας. Η ασθένεια ρήμαξε κυριολεκτικά το χωριό που δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα των 2/3.

Οι κάτοικοι των Σκλινιτζιών εγκατέλειψαν σποραδικώς την περιοχή και οδηγήθηκαν μέσω του παλιού μονοπατιού, που υφίσταται μέχρι και σήμερα, στο λόφο Βουνί (σημερινή θέση της κεραίας τηλεπικοινωνιών) όπου στέκονταν ακόμη τα ερείπια των παλατιών της Ρήγαινας. Η παράδοση των κατοίκων της Κ.Πάχνας λέει ότι τα παλάτια είχαν 101 δωμάτια και μπορούσαν να στεγάσουν ολόκληρο το χωριό. Επιπλέον, σε χαμηλότερο επίπεδο η γη ανάβλιζε νερό καθαρό και πόσιμο. Αυτά τα δύο δεδομένα καθόρισαν την τοποθεσία αυτή την καταλληλότερη για τον νέο οικισμό των ταλαιπωρημένων Σκλινιτζιωτών.

μετοίκηση από το Σκλήνικα στην Πάχνα
Η κίτρινη χάραξη δείχνει το ανηφορικό μονοπάτι με αφετηρία τα Σκλινίτζια και τερματισμό το λόφο Βουνί (πηγή: δορυφορικοί χάρτες @34.7859345, 32,7948827)

Μετά την πρώτη μετακίνηση από τα Σκλινίτζια στην Κ.Πάχνα ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη μέχρι που το χωριό εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά. Ο τελευταίος κάτοικος του χωριού Σκλινίτζια ήταν ο Χριστόδουλος, προ-παππούς του Νίκου Πηλαβάκη ο οποίος έζησε στην Κ.Πάχνα και είχε νυμφευθεί την Αριάδνη κόρη του Αρέστη του Κουρνούττου.

Επιχειρώντας να προσεγγίσουμε την καταγωγή μέρους των κατοίκων του χωριού Σκλινίτζια, λέγεται ότι ο Χριστόδουλος Πηλαβάκης ήταν απόγονος της οικογένειας των Κορνέσιων. Μετά την εκτέλεση του Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου, την 31η Μαρτίου 1809, η οικογένειά του υπέστη διώξεις κι ένας εξ αυτών περιπλανώμενος έφτασε στα Σκλινίτζια όπου κι εγκαταστάθηκε. Βορειοανατολικά των ερειπίων του παλιού χωριού υπάρχει τοπωνύμιο Κορνιάς με πιθανή ετυμολογία το όνομα Κορνέσιος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s